Tiesitkö, että määräaikaistarkastus on tehtävä tavallisille liike-, teollisuus- ja maatalouskiinteistöille, joiden pääsulake on yli 35A? Yleisin tarkastusväli on 15 vuotta, mutta vaativammissa laitteistoissa tarkastusvälit ovat joko 10 tai 5 vuotta. Olemme tehneet tarkastuksia maatiloille vuodesta 2011 alkaen MTK:n sopimuksen mukaisesti.
Miksi määräaikaistarkastus?
Tarkastuksessa varmistutaan sähkölaitteiden käytön turvallisuudesta, samalla myös vähennetään sähköpalojen, sähköiskujen ja oikosulkujen vaaraa. Sähkölaitteet aiheuttavat paloista suuren osan ja tarkastuksella ja löytyneiden vikojen korjauksella vähennetään sähköpalon vaaraa. Tarkastuksen teettämällä voit saada vakuutusmaksuissa alennuksia (ainakin Tapiola) ja mahdollisen vahingon sattuessa korvauksen määrää ei vähennetä tekemättömän tarkastuksen vuoksi.
Asuntoautoissa ja vaunuissa määräaikaistarkastusvelvoite tuli alkuvuodesta 2013, sähkölaitteistojen tarkastus on tehtävä 3 vuoden välein.
Mikäli rakennetun sähkölaitteiston etusulake (pääsulake) on yli 35A, pitää laitteistolle teettää kolmannen osapuolen (valtuutettu tarkastaja tai tarkastuslaitos) tekemä varmennustarkastus.
Sähköurakoitsijan on tehtävä omantyöntarkastus tekemilleen sähköasennuksille. Aivan pienimmistä asennuksista ei pöytäkirjaa tarvitse tehdä, mutta tarkastus on tehtävä. Kopio pöytäkirjasta on luovutettava asiakkaalle tarkastuksen jälkeen! Pöytäkirjalla asiakas pystyy todistamaan, että asennuksen on tehnyt sähköalan ammattilainen ja mahdollisessa sähköiskun tai tulipalon sattuessa asiakas on toiminut oikein. Sähköalan ammattilainen pystyy osoittamaan pöytäkirjalla, että sähkölaitteisto on ollut kunnossa luovutusvaiheessa ja mahdolliset viat ovat tulleet myöhemmässä vaiheessa.
Pystymme myös tekemään tarkastuskalibroinnin asennustesterillesi tarkastuksen yhteydessä.
© Savon Automaatio Oy